Beneficiile uleiurilor esentiale

 

Uleiurile esențiale sunt utilizate in aromaterapie și nu numai încă din anii 3000 – 2500 î.Hr, existând dovezi care atestă întrebuințarea acestora în diverse culturi. Plantele aromatice, uleiurile și esențele au fost folosite în scop medicinal, ca bază pentru remedii, pentru îngrijirea personală, în cadrul ceremoniilor religioase sau pentru pregătirea și conservarea alimentelor.

Datorită numeroaselor beneficii asupra organismului, uleiurile esențiale sunt din nou utilizate in zilele noastre ca remedii naturale

 Natura ne ofera tot ceea ce avem nevoie inca din cele mai vechi timpuri, iar baza o reprezinta legatura dintre corp-minte-emotii, o relatie dinamica pe care o abordeaza si aromaterapia.

 Sanatatea este mai usor de mentinut decat de dobandit si depinde numai de noi sa invatam sa folosim darurile naturii in mod responsabil, sa evitam pe cat posibil chimicalele si sinteticele – agenti declansatori ai bolilor si chiar ai mortii.

 Uleiurile esențiale sunt produse foarte concentrate, obținute prin extracția compușilor aromatici volatili ai unei plante, scoarțe sau chiar rășini. Principalele metode de extracție folosite pentru realizarea uleiurilor esențiale sunt:

  1. Distilarea cu aburi sau apă; acest procedeu implică purificarea unui lichid prin încălzire.
  2. Prin presarea la rece, care constă în stoarcerea materiei vegetale. 

Uleiurile esentiale provenite din distilarea sau presarea la rece a diferitelor parti ale plantelor: frunze, scoarta, seminte, fructe, radacini, rasini sau flori au o gama larga de efecte benefice pentru corpul nostru, oferind astfel o solutie naturala pentru multe din problemele noastre de zi cu zi.

Acestea stimuleaza, echilibreaza si armonizeaza functiile corpului: echilibrul yin/yang, armonie intre cele cinci elemente din feng shui (lemn – manie/bunavointa; foc – ura/bucurie; pamant – neliniste/empatie; metal – tristete/curaj si apa – frica/pace interioara), tonifica cele trei sisteme energetice de baza: imunitatea, potenta sexuala si functionarea cerebrala si sunt privite ca aliati naturali in sanatate si longevitate.

Exista trei orientari care stau la baza utilizarii uleiurilor esentiale pure:

– Metoda engleza – care recomanda diluarea uleiului esential cu ulei vegetal pentru masajul corpului in scopul relaxarii.

– Metoda franceza – care recomanda ingerarea uleiurilor care pot fi administrate intern, ca sa se absoarba usor si sa ajunga rapid in membrana celulara.

– Modelul german – care se axeaza pe inhalarea uleiurilor esentiale, astfel incat sistemul olfactiv sa trimita impulsuri catre creier, mai ales asupra hipotalamusului (centrul de comanda al hormonilor din organism) si asupra sistemului limbic (sediul emotiilor).

Cele trei metode nu fac altceva decat sa se completeze si sa ne arate versatilitatea uleiurilor in diferite tehnici terapeutice, care forteaza organismul sa reactioneze si sa revina la o stare generala normala.

Ca forță vitală regenerativă și de protecție a plantelor, aceste uleiuri sunt foarte concentrate și puternice. Ele sunt adesea denumite „esența vie” sau „sistemul imun lichid” al plantelor.

Plantele și oamenii au evoluat împreună de-a lungul istoriei. Plantele ne oferă oxigen pentru a respira, hrană pentru noi, și adăpost pentru a trăi și multe altele. Ele susțin viața și sunt necesare pentru supraviețuirea noastră.

Acestea funcționează în armonie cu corpul uman și pot oferi un sprijin puternic și natural tuturor sistemelor corpului, inclusiv sistemului imunitar, respirator, digestiv, circulator și nervos.

Beneficiile uleiurilor esențiale

Beneficiile lor naturale de aromoterapie sunt cu adevărat un dar al naturii.

Oferă echilibru și sprijin corpului și prezintă o mulțime de beneficii atunci când vine vorba de sănătatea familiei.

Pe măsură ce le încercați, veți descoperi nenumărate modalități de a le folosi în casă, de la parfum, curățare, coacere, până la sprijin imunitar sănătos pentru dvs., familia dvs. și chiar animalele de companie.

Odată ce ați început, veți fi uimiți de varietatea de moduri în care puteți folosi uleiurile esențiale. Un singur ulei poate oferi o varietate de utilizări și beneficii!

 Puteți utiliza „uleiuri simple” și / sau „amestecuri de uleiuri” pentru a sprijini  

  • stare de bine emoțional
  • nervozitate și iritabilitate ocazionale
  • pentru a promova somnul liniștit, odihna și relaxarea
  • pentru dureri minore întâlnite în viața de zi cu zi
  • pentru spasme musculare ocazionale
  • pentru a relaxa mușchii după exerciții fizice sau o zi grea de muncă
  • promovează performanța și vigoarea sexuală
  • mențineți nivelul de colesterol sănătos deja în intervalul normal
  • menține nivelurile normale de zahăr din sânge
  • ajuta la greață

Datorită puterii și versatilității, aceste uleiuri concentrate sunt cu adevărat eficiente din punct de vedere al costurilor. O sticlă de ulei nediluat poate dura câteva luni, chiar și cu utilizarea zilnică.

Sunt ușor absorbite în corp. Există o mare diferență între „uleiurile esențiale” și „uleiurile grase” care provin din legume și semințe, precum uleiul de măsline sau de susan. Uleiurile esențiale nu sunt grase.

De fapt, acestea sunt extrem de volatile, ceea ce înseamnă că se evaporă foarte repede. Acestea sunt absorbite rapid prin piele, aducând imediat beneficiile lor asupra sănătății pe tot corpul.

Deoarece se evaporă atât de repede, este întotdeauna o idee bună să faceți un punct de a pune imediat capacul la loc, după ce ați terminat de utilizat. Păstrarea lor departe de căldură și lumină le extinde durata de valabilitate, care poate fi nedeterminată dacă este depozitată corect. Vă rugăm să nu uitați să nu le țineți întotdeauna la îndemâna copiilor.

 

 

 

 

Important!

In contextul pandemiei de SARS-COV2:

Purtați mască și dacă nu sunteți bolnavi pentru a-i proteja pe cei vulnerabili.

Rămâneți vigilenți, respectați regulile recomandate de autorități, contactați medicul telefonic în cazul în care aveți simptome de răceală, nu interacționați cu alte persoane.

In acelasi timp nu vă bazați pe dezinfectanți de mâini pe bază doar de uleiuri esențiale pentru dezinfectarea mâinilor sau a suprafețelor dacă aceștia nu conțin alcool sau clor. Nu vă bazați pe proprietățile antivirale ale uleiurilor esențiale în cazul în care intrați în contact cu persoane care prezintă simptome respiratorii – mai pe scurt, distanțarea socială, masca, spălarea mâinilor nu trebuie să fie înlocuite cu nimic.