Medicina traditionala chineza ia in considerarea 7 sentimente – bucuria, furia, tristetea, suferinta sufleteasca, ingrijorarea, teama si spaima – specificand faptul ca excesul acestora duce la aparitia bolilor.
Atunci cand stimularea emotionala este repetata, brusca sau exacerbata, pragul de adaptabilitate a organismului este depasit, fiind afectate functiile sale fiziologice. Astfel vor fi afectate sangele si energia organelor interne, ceea ce va duce la aparitia bolii.
Bucuria excesiva afecteaza inima si incetineste circulatia energetica. Pot aparea simptome ca:
-palpitatii, insomnie, gandire neclara, infarct;
Furia afecteaza ficatul si provoaca ascensiunea energiei. Simptomele asociate sunt:
-dureri de cap, ameteli, cresterea tensiunii, atac vascular cerebral, irascibilitate, eructatii, suspine,menstruatie neregulata.
Energia ficatului ataca splina si stomacul. Astfel, vor aparea urmatoarele manifestari: insuficienta energetica a splinei, energia stomacului urca in loc sa coboare, sangerari la nivelul nasului si in alte portiuni ale corpului. Excesul de energie la nivelul ficatului va afecta vezica biliara, ducand la incapacitatea de a lua decizii, ce este guvernata de vezica biliara;
Tristetea si suferinta sufleteasca afecteaza plamanii, slabesc energia corpului si o dizolva. Simptomele cauzate de tristete sau suferinta sufleteasca sunt:
-senzatia ca spatiul de la nivelul pieptului este prea mic, astm, plans excesiv, raceli frecvente, probleme ale pielii. Scaderea energiei pectorale afecteaza si inima, uneori apar probleme circulatorii;
Îngrijorarea (gandirea excesiva) afecteaza splina si produce stagnarea energiei. Simptomele asociate sunt:
-palpitatii, insuficienta energetica a splinei, insuficienta sangvina;
Teama si spaima afecteaza rinichii si energia va cobori. Traiul in teroare este cel care slabeste cu precadere rinichii. Vezica urinara este de asemenea afectata de aceste doua sentimente.
Vor rezulta simptome precum: depresie, lipsa capacitatii de decizie, confuzie, lipsa curajului, anxietate, incapacitatea de a se odihni.
Alte cauze ale aparitiei bolilor
Suprasolicitarea – in perioada moderna este una din cauzele comune ale aparitiei bolilor.
Pentru a o contrabalansa este nevoie de schimbarea modului de viata, de odihna si de exercitiu energetic de intarire a interiorului. Atunci cand muncim, consumam energie, iar cand ne odihnim sau exersam tehnici energetice, energia noastra creste. Daca suprasolicitarea este mentinuta un timp indelungat, energia nu poate fi recuperata suficient de rapid de catre splina prin procesul de digestie. Astfel vor fi afectate fluidele corpurilor si va aparea o insuficienta a yin-ului corpului. Remedierea acestei situatii necesita un timp indelungat;
Suprasolicitarea mentala – orele lungi de stress si de suprasolicitare mentala sunt de obicei asociate si cu dezordinea alimentatiei. Aceste lucruri afecteaza stomacul, splina si rinichii.
Alimentatia neregulata sau mesele consumate seara tarziu pot cauza deficienta energiei stomacului sau a fluidelor stomacului;
Suprasolicitarea fizica – afeceteaza energia splinei, iar in timp poate duce la afectarea sangelui ficatului. Folosirea excesiva a unor parti ale corpului pot cauza stagnarea energiei in acea parte. Ridicarea excesiva de greutati poate slabi rinichii si spatele. Statul excesiv in picioare slabeste rinichii;
Exercitii fizice excesive – duc la slabirea energiei, afectand si sangele ficatului. Ele pot fi foarte nocive, mai ales pentru fete pe perioada pubertatii deoarece pot genera probleme menstruale.
– alergarea – stagneaza energia la nivelul genunchilor
– tenisul – stagneaza energia la nivelul coatelor
Lipsa exercitiilor – exercitiile fizice executate periodic permit o buna circulatie energetica. Lipsa exercitiilor produce stagnarea energetica.
Activitatea sexuala excesiva – slabeste esenta rinichilor, in special la barbati. Simptomele acestor excese sunt:
-oboseala evidenta, aparitia ametelii, vedere neclara, dureri ale spatelui, slabiciunea genunchilor, urinare frecventa. Insuficienta energiei yang a rinichilor duce la lipsa libidoului. Insuficienta energiei yin a rinichilor provoaca interes excesiv fata de viata sexuala.
Probleme de nutritie
Consumul exagerat de alimente – in astfel de cazuri vor fi afectate splina si stomacul , se va acumula flegma si vor stagna elementele nutritive in interiorul corpului. Vor aparea eructatii insotite de regurgitari, dureri, diaree, varsaturi. Încercarea de a slabi prin infometare duce la slabirea energiei splinei. Cand in alimentatie predomina hrana rece va fi slabita energia splinei, vor aparea dureri abdominale si diaree.
Alimentele extrem de fierbinti vor afecta energia si sangele corpului. Fumatul si bauturile alcoolice vor consuma yin-ul (fluidele) corpului, provocand uneori si stagnarea sangelui.
Consumul exagerat de dulciuri, fainoase sau grasimi cauzeaza stagnarea energiei si a sangelui. Simptomele sunt:
-senzatie de greutate in piept, ameteli, hemoroizi, sangerari, furuncule.
Gustul picant va fi absorbit de catre plamani. Folosirea moderata a condimentelor va imbunatati functia aparatului respirator. Excesul de condimente va afecta energia plamanilor.
Gustul amar este legat de sange, inima si fluidele corpului.
Gustul sarat influenteaza rinichii si vasele.
Gustul acru guverneaza ficatul si tendoanele.
Gustul dulce corespunde splinei si musculaturii.
Cei ce sufera de afectiuni ale stomacului si splinei vor consuma cat mai putine dulciuri.
Consumul de mancare alterata, toxica sau tinuta in conditii neigienice duce la afectarea splinei si a stomacului. Vor aparea: greturi, varsaturi, diaree, dureri in epigastru si abdomen.
Traumele fizice cauzeaza stagnarea sangelui si a energiei. În cazul traumelor se observa afectarea regiunilor musculare, insotita de dureri, sangerari, lezarea tendoanelor si, in unele cazuri grave, si a organelor interne, fracturarea oaselor, dislocarea articulatiilor etc.
Paraziti si otravuri – infestarea cu paraziti este des intalnita la copii. Factorii care contribuie la infestare sunt hrana insuficienta, consumul excesiv de dulciuri si grasimi.
Tratamentul incorect poate duce la agravarea unei afectiuni.
Alte cauze:
Folosirea excesiva a ochilor afecteaza sangele (inima).
Mentinerea excesiva a pozitiei culcat va slabi energia plamanilor.
Şederea indelungata va afecta musculatura (splina).
Statul excesiv in picioare slabeste oasele (rinichii).
Exercitiile fizice in exces vor afecta tendoanele (ficatul).